- Warren Buffett veroordeelde Theranos voor het benoemen van politieke en militaire leiders in zijn raad van bestuur.
- De superbelegger zoekt zelf zakelijk ingestelde bestuurders die focussen op de aandeelhouders en zijn onderneming.
- Theranos-oprichter Elizabeth Holmes vond imago belangrijker dan effectieve technologie, zeggen critici.
Warren Buffett constateerde een kwestie bij Theranos die symptomatisch was voor een groot probleem bij het bedrijf.
Tijdens zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in 2016 veroordeelde de beroemde belegger en CEO van Berkshire Hathaway Elizabeth Holmes’ startup al. Het viel hem op dat Holmes een raad van bestuur had geïnstalleerd die voornamelijk uit grote namen bestond, waaronder oud-politici Henry Kissinger en George Shultz, twee oud-senatoren en viersterrengeneraal Jim Mattis die het onder Donald Trump tot minister van Defensie schopte.
“Ze hebben heel wat grote namen in het bestuur”, zei Buffett destijds. Berkshire is niet geïnteresseerd in commissarissen en directieleden die veel geld vragen voor 10 procent van hun tijd, die de baan willen omdat het prestige oplevert en omdat ze hun cv willen oppoetsen, vervolgde hij.
In plaats daarvan zoekt Buffetts bedrijf naar bestuurders die zakelijk zijn, de aandeelhouder op het netvlies hebben en een sterk persoonlijk belang in Berkshire hebben.
"Onze bestuurders moeten in dezelfde schoenen lopen als onze aandeelhouders. Ze moeten om de business geven, en we willen dat ze slim genoeg zijn zodat ze weten waar ze zich wel en waar ze zich niet tegenaan moeten bemoeien", zei hij.
Buffetts zakenpartner en Berkshires vicevoorzitter Charlie Munger zegt hetzelfde. Hij vertelde een anekdote over de rooms-katholieke aartsbisschop van Los Angeles die ooit Mungers advocatenkantoor inhuurde in plaats van een katholieke advocaat. De aartsbisschop legde zijn keuze als volgt uit: toen hij het jaar ervoor een arts had gekozen die een ingrijpende operatie op hem zou uitvoeren, ging hij ook niet op zoek naar een katholieke chirurg.
"Zo denk ik over bestuurders", zei Munger.
'Holmes was meer bezig met imago dan werkbare technologie
Theranos werd gewaardeerd op 9 miljard dollar, maar implodeerde nadat de The Wall Street Journal berichtte dat de bloedtestmachines onbetrouwbaar waren en dat het bedrijf patiënten onjuiste analyses had gegeven. Het gevolg was een reeks onderzoeken naar de handel en wandel van het bedrijf.
Holmes schikte de fraudezaken die de toezichthouder in 2018 tegen haar startte en moet nu voor een federale rechter verschijnen op verdenking van oplichting van patiënten en investeerders.
Buffett gelooft dat Holmes het merk Theranos wilde associëren met bekende Amerikanen die haar bedrijf geloofwaardigheid moesten verlenen. Ze was volgens hem niet bezig het borgen van het bestuur met experts en medici.
Dat is in overeenstemming met wat de openbaar aanklager vindt: dat ze zich drukker maakte om het bedrijfsimago en om investeerders binnen te halen dan om een werkbare technologie.
Theranos reageerde niet onmiddellijk op Insiders verzoek om commentaar.